دام های شیطان :
افتادن در دام شیطان
پس از سلام و ادب، برادری دارم که کم و بیش به دین فیلمهای غیراخلاقی تمایل دارد، میخواهم بهطور جدی با او صحبت کنم اما دقیقا نمیدانم چه چیزی به او بگویم، لطفاً ضرر و زیانهای دیدن فیلم و عکس مستهجن و غیر اخلاقى را از جهات مختلف بیان کنید.
با تشکر از درخواستی که مطرح نمودید، در جواب باید عرض کنم:
یکی از قویترین نیازها و غرایزی که در انسان وجود دارد غریزه جنسی است. نیاز جنسی مانند نیاز به آب و غذا از نیازهایی است که بایستی از روش صحیح ارضاء گردد. یکی از عوامل مهم در تحریک و ترشح غدد و هورمونهای جنسی، نگاه است، که باید نسبت به آن دقت عمل بهخرج داد.
حقتعالی در قرآن کریم میفرماید:« قُلْ لِلْمُؤْمِنینَ یَغُضُّوا مِنْ أَبْصارِهِمْ وَ یَحْفَظُوا فُرُوجَهُمْ ذلِکَ أَزْکى لَهُمْ إِنَّ اللَّهَ خَبیرٌ بِما یَصْنَعُونَ.»[نور، 30]؛ «به مؤمنان بگو چشمهاى خود را (از نگاه به نامحرمان) فروگیرند، و عفاف خود را حفظ کنند این براى آنان پاکیزهتر است خداوند از آنچه انجام مىدهید آگاه است.»
امام علی علیهالسلام میفرماید: « چشم، پیش قراول دل، جلودار فتنه، دام شیطان و نگاه حرام سبب کاشتن بذر شهوت و نهال گناه (زناو لواط و استمناءو ...) است.»[1]
مشاهده اینگونه فیلمها میتواند آثار و عوارض زیر را در بر داشته باشد:
1-آرامش روانی انسان را بهخطر میاندازد، چون قوه خیال انسان در طول شبانه روز بهخاطر دیدن این نوع فیلمها، صحنههای مشاهده شده را مرور میکند، ذهن را اساسا درگیر میکند و تمرکز انسان را از بین میبرد، و سبب کوبیدن اعصاب فرد و ایجاد هیجانهای بیمارگونه عصبی و گاه سرچشمه امراض روانی میگردد.
امام علی علیهالسلام فرمودند: «مَنْ غَضَّ طَرْفَهُ اَراحَ قَلْبَهُ.»[2]؛ «هر کس چشم خود را [از نامحرم] فرو بندد، قلبش راحت مىشود.»
2-باعث از بین رفتن قبح و زشتی اموری است که اسلام و عقل و عرف جامعه، آن را ناپسند میشمارند. و در نتیجه عفت عمومی و اجتماعی جامعه مختل میشود.
3-موجب اختلال در کانون خانواده میشود زیرا بهدنبال دیدن این نوع فیلمها، ناخودآگاه افراد به مقایسه آنچه در فیلم دیدهاند و آنچه از همسر خود سراغ دارند میپردازند. جذابیتهای مبالغهآمیز و غیر واقعی چنین فیلمهایی، گاهی باعث میشود جذابیتهای همسر، کمرنگ شده و چه بسا باعث کاهش تمایل و علاقه به همسر انتخاب شده میشود.
4-باعث میشود غریزه جنسی انسان، بهطور افراطی تحریک شده؛ که این عمل مانع فعالیتهای مثبت انسانی شده، و او را به سمت ارتکاب فحشا و منکرات سوق میدهد، و وادار به گناه میکند.
5-تماشای این نوع فیلمها باعث اعتیاد بهدیدن آنها میگردد و ترک این اعتیاد امری دشوار خواهد بود.
بنابراین علت حرمت نگاه به اینگونه فیلمها تحریک شدن افراطی شهوت است. داشتن شهوت از ویژگیهای انسان است، ولی در صورتی وجود این غریزه مفید است که بهصورت متعادل اداره شود. افراط در شهوت عقل را ضعیف میکند و انسان را به وادی هوای نفس و گناه وارد مینماید.
امام صادق علیهالسلام فرمودند: «اِیّاکُم وَ النَّظرَة فَانَّها تَزرَع فی القَلبِ الشَهوَة وَ کَفى بِها لِصاحِبِها فِتنَة.»[3]؛ «از نگاه [ناپاک] بپرهیزید که چنین نگاهى تخم شهوت را در دل مىکارد و همین براى فتنه صاحب آن دل بس است.»
پیامبر اکرم صلیالله علیه و آله فرمودند: «إیّاکُم وَ فُضولَ النَّظَرَ فَإنَّهُ یَبذُرُ الهَوَی وَ یولِّدُ الغَفلَهَ.»[4]؛ «از نگاههای اضافی بپرهیزید چرا که تخم هوس میپراکند و غفلت می آورد.»
و امام علی علیهالسلام فرمودند: «هر کس چشمش را آزاد بگذارد حسرتش زیاد میشود.»[5]
اگر چه لذائذ حرام و نامشروع در ابتدا، قدری خوشایند بوده اما اگر دقت کنیم خواهیم دید بعد از مدتی پشیمانی، ندامت و حسرت رابرای انسان بهارمغان میآورد. و گاه چنین فیلمهایی جز تشویش خاطر و کدورت قلب هیچ ثمرهای ندارد.
بنابراین انسان باید چشم و گوش و سایر حواس خود را کنترل نماید تا عقل و فکر او مسخر شیطان و نفس اماره نشود.
پینوشت:
[1].میزان الحکمه، ماده النظر
[2].غررالحکم، ح 9122
[3].تحف العقول، ص305
[4].بحارالانوار، ج69، ص19
[5].بحارالانوار، ج14، ص 38
- ۹۳/۰۷/۲۱
- ۳۸۲ نمایش